Stimuleringsbudget co-creatie

14 mei 2025

Met CmK4 stellen we scholen in staat om cultuureducatie te borgen in hun onderwijs. Een stevige verbinding met lokale culturele partijen is hiervoor een belangrijke voorwaarde. Daarom stimuleren we scholen zich te professionaliseren in co-creatie met hun culturele omgeving, als partners die gelijkwaardig optrekken in kennisontwikkeling. De (onderzoeks-)vraag van één of meerdere scholen vormt hierbij de basis. 

Hoe ziet dit eruit in de praktijk?
Een school heeft een vraag en wil samen met een lokale of regionale culturele partner zoeken naar een antwoord. In samenspraak met de intermediair wordt een plan van aanpak gemaakt om in co-creatie aan de slag te gaan. De intermediair is betrokken bij het proces en kan (indien gewenst) ook actief meedenken over de inhoud. Men kan een externe expert, zoals een trainer of onderzoeker, inschakelen.

Wat vinden we hierbij belangrijk?

  • De vraag voelt urgent voor de school.
  • Betrokken partners zijn de school, een (lokale/regionale) culturele partner, de intermediair en (bij voorkeur) een externe expert. 
  • Geen van de partners heeft een eenduidige oplossing; al experimenterend gaat men samen aan de slag in de werkpraktijk van de school, bijv. tijdens lessen of projecten (actie-onderzoek).
  • Het onderzoek en antwoord op de vraag is ook voor andere scholen en gemeenten interessant. 

Meer lees je op de website van Kunstloc Brabant.