Tijdens de Kinderboekenweek 2025 (1 tm 12 oktober) draait alles om avontuur! Van magische werelden tot dappere ontdekkingsreizigers.
Brede Samenwerking Boxtel (BSB) en Plaza Cultura stellen ook dit jaar weer een lijst samen met inspiratie voor cultuureducatie. Dit jaar worden hierbij ook sport- en beweeglessen meegenomen. Deze pagina wordt regelmatig geupdatet met nieuw aanbod. Je kunt natuurlijk ook altijd op maat werken met een cultuuraanbieder naar keuze. Vind jouw aanbieder op onze website of neem contact met ons op, dan denken wij graag met je mee!
Ben je cultuuraanbieder en wil je dat jouw aanbod ook wordt meegenomen in deze lijst voor scholen? Neem dan even contact met ons op!
- Kindertheater.nl vermeldt 42 theatervoorstellingen passend bij het thema van de Kinderboekenweek
- Grote Broer Kunsteducatie biedt zowel workshops (theater, dans, film, beeldend, textiel) als voorstellingen aan bij het thema van de Kinderboekenweek
- Vertelvoorstellingen van Mieke Aalderink, Reinou Vogel of Adrie Gloudemans bij dit thema
- De Canon van Lammers - Erfgoed Brabant (gr. 7 8 en VO), Op avontuur door de geschiedins van Brabant> In de tiendelige tv-serie De Canon van Lammers gaat acteur Frank Lammers op zoek naar wat de Brabantse geschiedenis zo bijzonder maakt.
- Expeditie Birgittinessen - Museum Krona (gr. 7 8), Aan de rand van Uden staat een echt bewoond klooster. Je kunt het vanaf de weg bijna niet zien door de metershoge, oude muur die er omheen gebouwd is. Er hangt een sprookjesachtige, mysterieuze sfeer. Het is het (t)huis van de zusters Birgittinessen. In de expeditie worden leerlingen meegenomen in een wereld die de meesten van hen niet kennen.
- Expeditie Heilige Huisjes (gr. 7 8) De één gaat op zondag naar de kerk, de ander op zaterdag naar de synagoge en weer een ander gaat tijdens de Ramadan elke avond naar de moskee. Maar wie gaat waar naar toe en waarom? Het project Expeditie Heilige Huisjes behandelt aan de hand van de SchoolTV filmpjes van Heilige Huisjes de wereldgodsdiensten en legt tegelijkertijd de link naar het religieuze erfgoed in de omgeving van de leerling zelf.
- Filmprogramma Reis om de Wereld - NatLab (gr. 6 tm 8), Leerlingen gaan op reis in het filmtheater. Het korte film programma, samengesteld door Filmmuseum EYE, neemt de leerlingen mee van het heden naar het verleden en van hier naar ver weg. Leerlingen zien film in allerlei vormen; live action, tekenfilm en computeranimatie.
- Kom naar de bibliotheek voor een prikkelend en inspirerend groepsbezoek, De bibliotheek organiseert voor alle verschillende niveaus groepsbezoeken. Kom naar de bibliotheek met je klas en ga op avontuur. Van boekenspeurtocht tot interactief spel; op een speelse manier maken kinderen kennis met bijzondere verhalen.
- Ontdekkers en reizigers - het Rijksmuseum (gr. 4 tm 8 en (V)SO, Kijken door de ogen van een 17de eeuwse ontdekkingsreiziger. Na een rondleiding door het museum maken leerlingen een reisverslag en uiteindelijk een landkaart met zelfgemaakte inkt.
- Op boekenreis! - - Boeken leren kennen en zelf verhalen vertellen - De Schoolschrijver: Met het lesprogramma Op boekenreis! maak je leerlingen van groep 3-4 nieuwsgierig naar boeken, en leer je ze zelf hun eerste verhalen maken. Op boekenreis! is een fundament voor taalplezier en taalvaardigheid, voor kinderen die net beginnen met lezen en schrijven.
- Op de toren zit een haan - Erfgoed Brabant (gr. 1-2) Gratis Leskist, Hubertus de Haan gaat met de leerlingen op ontdekkingstocht door de school en de buurt. Zo leren ze hun buurt goed kennen en leren ze goed kijken naar de omgeving waar ze anders vrolijk iedere dag aan voorbij lopen.
- Pelgrimeren met kinderen (gr. 8 V(S)): Pelgrimeren kun je zien als een reis naar een locatie met een bijzondere betekenis. Een locatie waar je welkom bent en je vragen een plaats krijgen. Vragen als “wie ben ik”, wat betekent mijn leven”, hoe voel ik mij verbonden met de rest van de wereld”. Of de vraag “hoe nu verder?” Pelgrimeren kan voor iedereen van betekenis zijn, ook voor kinderen. Daarom nodigt Pelgrimeren met de jeugd regio 's-Hertogenbosch scholen uit om deel te nemen aan deze bijzondere mini-expeditie.
- Bezoek Kasteel Heeswijk (gr. 1 tm 6): Tijdens het bezoek ontdekken de leerlingen de Middeleeuwse geschiedenis van Kasteel Heeswijk, beklim de toren en wie durft een Ridderhelm te passen?
- Theater/danslessen in, met en over de natuur - Vis in het water theater (gr. 1 tm 3 en SO)
- Van Grave(n) naar Knokke(n) - Erfgoed Brabant (Gr. 7 8 ) In het gebied tussen Knokke in Vlaanderen en Grave in Nederland vind je sporen van oorlog en strijd terug in het landschap. Waarom zijn die versterkte steden, forten en linies juist op die plekken terug te vinden? En welke functie hebben de overblijfselen nu nog? Dit project wil leerlingen die in de buurt van deze linie wonen kennis laten maken met de functie van een verdedigingswerk in heden en verleden.
- Museum Game - Het Noordbrabants Museum (VO) Ooit was ons museum het woonhuis van Lodewijk Ernst van Brunswijk-Wolfenbüttel: de Hertog van 's-Hertogenbosch. Hij heeft grote invloed en komt in contact met vorsten over heel Europa. Tot op een dag zijn macht en succes tegen hem keert. De Hertog krijgt kritiek van alle kanten. Het hele land spuugt hem uit. Vol schaamte en wraakgevoelens trekt hij zich terug in zijn woning. Daar gebeuren steeds gekkere dingen. We hebben dringend jullie hulp nodig! Los de puzzels zo snel mogelijk op en ontrafel het mysterie van de Hertog.
- Voor de scholen in Boxtel> Integreer het thema van de Kinderboekenweek in de gymlessen
-